PrintPrint page
Waar wilt u heen?
Over Moinhos do Dão:

Moinhos do Dão, ofwel Molens aan de Dão, dankt zijn naam aan het complex van watermolens, waterwegen, muren, een dam, terrassen, en gebouwen die ons mooie en veelzijdige terrein vormen. Wij hebben een aantal karakteristieke gastenverblijven, 1 blokhut en drie ruime en schaduwrijke kampeerplekken. Ons terrein strekt zich uit langs de immer stromende Dão rivier die zorgt voor een groen dal, verfrissing, en veel speelplezier.

Het is de ideale omgeving voor ontspanning en avontuur in de natuur, voor zowel kinderen als volwassenen. Een plek om tot rust te komen en van hieruit Noord en Midden Portugal te ontdekken. U kunt vanuit de Moinhos talloze dagtochten maken naar historische steden zoals Coimbra en Viseu, het strand, diverse wijnhuizen, en de bergen. Tijdens uw verblijf op de Moinhos zult u zien: Portugal is authentiek, veelzijdig, en een zeer betaalbare Zuid-Europese vakantiebestemming!

Op deze website vindt u alle informatie over wat de Moinhos te bieden heeft: een restaurant, wandel programma, historie, bijzondere omgeving, en nog veel meer! Wij hopen dat een bezoek aan onze website u zal inspireren tot een bezoek aan ons paradijsje.

Jaarlijkse Schrijfweek van 1 t/m 8 juni 2019

  "Wat een mooie plek - Mooie en sfeervolle camping - Fantastische koks - Wandeltrip in de Serra was super - 't Is inderdaad een paradijsje - Met onze drie pubers ontzettend genoten - Een verstilde plek - Rust en vrijheid hartveroverend - Genieten ;-)" » Meer reacties...Activiteiten en Omgeving

Het terrein en de omgeving van Moinhos de Dão hebben, voor zowel jong als oud, veel te bieden. Er is veel te zien en beleven in dit rustieke en landelijke gedeelte van Portugal en rond het oude molen complex van de Moinhos.

Terrein.
De Dão rivier speelt uiteraard een centrale rol op ons terrein. Op ons strandje kunt u gemakkelijk de rivier in om te zwemmen en kanoen of lekker te ontspannen in een van de hangmatten. De rivier is ook een plek waar veel dieren te vinden zijn zoals de ijsvogel, kikkers, schildpadden en rivier kreeftjes.
Het terrein verwijst op veel plekken naar het vroegere gebruik van de molens. De Dão rivier wordt via een stuwmeertje afgetakt en, onder een imposante dikke muur door, via een toevoerkanaal het terrein op gebracht. Het water wordt vervolgens via diverse molengangen vertakt en bracht vroeger de schoepraderen in beweging die de molenstenen aandreven. Door de historische elementen, het mooie groen, de oude druiven terrassen en de ligging aan de rivier is de Moinhos do Dão een zeer markante vakantieplek. Je vindt er altijd wel een schaduwrijk plekje om een boek te lezen of van de rust en natuur te genieten.

Activiteiten.
De Moinhos do Dão en de omgeving zijn de ideale plek voor mensen die van natuur en cultuur houden. Wij zijn gespecialiseerd in services op het gebied van wandelen en culturele trips en bieden dan ook wandelroutes en veel informatie over interessante culturele bestemmingen. Zie de pagina over ons wandelprogramma voor meer informatie over de wandelingen die u zelfstandig kunt doen. Ook voor fietsers zijn er mooie routes in de omgeving. Bezoek de website van PedalPortugal om de routes (rides) te zien.
Tussen mei en september is er meestal een gids aanwezig die wekelijks groeps-
wandelingen doet. Gedurende de zomermaanden breiden wij ons activiteiten programma uit met yoga sessies, en activiteiten voor kinderen en gezinnen die wij samen met gasten organiseren.

Zwemmen
Naast de mogelijkheid om op ons terrein te zwemmen in de Dão-rivier, zijn er in de omgeving nog andere zwemmogelijkheden. Op een halfuur rijden ligt het stuwmeer van Fagilde. Daar zijn voorzieningen voor zwemmen, waterfietsen en kanoën. Er is ook een leuke bar met groot buitenterras (en restaurant). In de thermale bronnenplaats Alcaface, op een uurtje lopen via een mooie route, kan ook in de Dão-rivier gezwommen worden. Je vindt hier een oude brug met daaromheen rotsen, watervalletjes en ook een speciaal aangelegde groenstrook met strandje. Er zijn ook enkele gezellige terrassen in het dorpje. In Mangualde is een modern en rustig zwembad ('Piscina Municipal') met binnen- en buitenbaden. Voor het 'echte werk' kun je naar de uitgestrekte Atlantische stranden ten weste van de gezellige havenstad Aveiro. Dit is zo'n 1 uur en 15 min. rijden.

 Nieuw: in Mangualde is in het voorjaar van 2011 "Live Beach" geopend; met o.a. een kunstmatig zandstrand en groot zoet water bassin. Er zijn ook: een ligweide, een speciaal kinderbad, restaurant en bar. Ook is er regelmatig disco en worden er concerten gegeven.

Omgeving.

Het landschap van centraal Portugal is zeer veelzijdig. De regio is niet toeristisch en heeft een grote variëteit aan natuur, cultuur en historie. Het Dão-dal telt vele wijngaarden en ten zuiden ligt het ruige Serra da Estrela-gebergte met de hoogste top van Portugal (Torre: 1.993 mtr.). Het gebied kent vele oude dorpjes en de rivieren en beekjes hebben hier nog de vrije loop. Vooral in het voor- en najaar is dit gebied dan ook bijzonder aantrekkelijk voor liefhebbers van wandeltochten. Je kunt er eindeloos wandelen langs geurende bloemenvelden, wijngaarden en olijfbomen, en door uitgestrekte bossen.

Op loopafstand van ons terrein ligt een middeleeuws klooster ("Convento") dat nu in gebruik is als boerderij en wijnopslag. Een bezoek aan de naburige dorpjes Vila Garcia en Tibalde/Tibaldinho laat zien dat de moderne tijd nog weinig vat heeft gekregen op het alledaagse leven. Sprekende voorbeelden zijn café Pinokko en café/minimercado Pinheiro, twee vaste pleisterplaatsen (met buitenterras) voor ons en onze gasten, waar verse koffie en huiswijn wordt geserveerd voor een klein prijsje. Je kunt hier ook terecht voor de dagelijkse boodschappen en Portugese gebruiksgoederen en 'snuisterijen' (mooie wandeling van circa drie kwartier).

Op 10-15 km van het terrein liggen Mangualde en Viseu, twee interessante steden met vele voorzieningen die beiden bereikbaar zijn per eigen auto, bus (bovenaan de weg) en evt. te voet. In Mangualde hangt nog echt een gemoedelijke, landelijke, sfeer. Er zijn diverse café's, restaurants, supermarkten, banken, geldautomaten en een postkantoor. Om de week op donderdag vindt er een weekmarkt plaats. In het grotere, en drukkere, Viseu herinneren veel gebouwen en kerken aan een rijk middeleeuws verleden. Ook hier vinden we supermarkten, banken, geldautomaten en een postkantoor. Naast de dagmarkt is er een grotere markt op dinsdag, die zeker een bezoek waard is. Meer dan Mangualde is Viseu ingesteld op het toerisme: er is een toeristenbureau, er zijn Nederlandse kranten te koop, er zijn vele café's (soms fado) met terrassen en ook discotheken.

Verder weg gelegen steden als Porto, Lissabon en Coimbra zijn goed te bereiken per auto of met het openbaar vervoer. Behalve Lissabon zijn deze steden, maar ook bv. de Atlantische stranden bij Aveiro, het Natuur Park Serra da Estrela en de Serra do Caramulo goed te doen als dagtrip. Er is op de Moinhos do Dão informatie aanwezig over steden en wandelroutes.

  Dão-wijn
Op de Moinhos do Dão drinkt u o.a. de 'onversneden' Dão-wijn van onze Portugese buren! Klik » hier « voor meer informatie over de Dão-wijn.

 


  Bekijk ons foto-album!

  Frisse duik!!!

  Conventum

  Mangualde

  Fado

  Markt Viseu

  Dal van de Zezere in de Serra da Estrela

  Wijngaard

[ naar boven »]