PrintPrint page
Aankomst in Alcafache


  
Sunny Cars - Klik op het logo voor meer informatie of reservering!!!

Ons wandelprogramma

Wandeltochten
Moinhos do Dão is een uitstekend vertrekpunt voor prachtige rondwandelingen in de groene, heuvelachtige omgeving. Er zijn diverse lange en korte wandelingen in kaart gebracht; door kleine dorpen naar bijvoorbeeld het klooster in Vila Garcia, de mooie oude stad Viseu met zijn markt en musea of naar het wijnhuis van Santar.

Het basisarrangement is 8 dagen/7 nachten en is per dag te verlengen of verkorten. Binnen het door uw gekozen arrangement is een aantal 2-daagse wandeltochten te boeken: door het stroomgebied van de Dão, naar Penalva do Castelo of door de Serra da Estrela. Zie het overzicht hieronder voor de mogelijkheden en voorwaarden. Indien u over een auto beschikt zijn er ook wandelingen in de Serra da Estrela en Serra do Caramulo mogelijk. De wandelingen zijn middelzwaar met looptijden van 3 tot 6 uur, enige wandelervaring en conditie zijn hiervoor gewenst.

Aankomst en/of vertrekdag
De wandelarrangementen kunnen in principe elke dag van de week starten en eindigen. Uiteraard mede afhankelijk van beschikbaarheid accommodaties. Indien u met het vliegtuig reist en uw aankomsttijd is erg laat of uw vertrektijd is erg vroeg, breidt dan het arrangement bij boeking uit met een hotelovernachting in Porto (of Lissabon). Een bezoek aan deze steden is overigens sowieso de moeite waard.

Vluchten en Huurauto
De meeste gasten vliegen via Porto, maar ook Lissabon is goed te doen. Enkele mogelijkheden: de TAP (Portugese vliegtuigmaatschappij) vliegt hier enkele keren per dag naartoe vanaf Amsterdam. Ryanair vliegt (vaak goedkoop) bijna elke dag vanaf o.a. Eindhoven, Maastricht, Weeze (Düsseldorf), Bremen en Charleroi (Brussel) naar Porto. Transavia vliegt vanaf Amsterdam en Eindhoven naar Lissabon. Easyjet vliegt vanaf april van Amsterdam naar Lissabon (stand van zaken januari 2012).
Voor het boeken van een huurauto in Portugal werken wij samen met Sunny Cars. Klik op het logo van Sunny Cars hiernaast voor info en reservering.

Transfer
Vanaf vliegveld Porto reist u in circa 3,5 uur met openbaar vervoer (metro/bus/taxi) naar de Moinhos do Dão. Vanaf vliegveld Lissabon is de reistijd circa 4,5 uur (bus/trein/taxi). U krijgt van ons informatie m.b.t. de mogelijkheden. Bij aankomst op Porto kunnen wij vanaf 2 personen een taxi regelen. Met een huurauto reist u in circa 2,5 uur vanaf Porto en circa 3,5 uur vanaf Lissabon naar de Moinhos do Dão.

  Wandelarrangementen

Overzicht wandelen
Soort wandelarrangement Periode
Individueel arrangement
(BASIS = 8 dagen/7 nachten)
Middenseizoen: april/mei/september/oktober
Hoogseizoen: juni/juli/augustus
2-daagse wandeltocht
Penalva do Castelo
Middenseizoen en hoogseizoen
2-daagse wandeltocht stroomgebied Dão
Middenseizoen en hoogseizoen
2-daagse wandeltocht
Serra da Estrela
Alleen met gids in mei, juni, september en oktober. Minimaal 4 personen. Ter plekke te bepalen en betalen.
Aanwezigheid wandelgids
Van april t/m oktober. Bij voldoende belangstelling inzetbaar.

Wandelen in centraal Portugal
We hebben een aantal gevarieerde wandelroutes in kaart gebracht. Kortere en langere routes, die u zelfstandig (of evt. onder deskundige leiding) kunt volgen. Vanuit Moinhos do Dão maakt u dan ook intensief kennis met het niet-toeristische centraal Portugal. U verblijft in een boeren-molenaarswoning of blokhut aan de rivier de Dão, in een groene vallei met rijke vegetatie. Het landschap van centraal Portugal is zeer veelzijdig. Neem het Dão-dal met zijn talrijke wijngaarden, het ruige Serra da Estrela-gebergte, de vele oude dorpjes en de rivieren en beekjes die hier nog de vrije loop hebben. Vooral in het voor- en najaar is dit gebied bijzonder aantrekkelijk voor liefhebbers van wandeltochten. Je kunt er eindeloos wandelen langs geurende bloemenvelden, wijngaarden en olijfbomen, en door uitgestrekte bossen of over kale rotsgebieden. In de zomer wandelt u het best in de vroege uren en later op de dag. Na een wandeling is het heerlijk zwemmen in onze "eigen" rivier. Natuurlijk kunt u ook een dag een rustdag nemen of een oude stad bezoeken.

Slapen en eten
Alleenreizenden kunnen kiezen voor een blokhut, het molenhuisje of Casa Pintor. Vanaf twee personen kan men kiezen voor één van de Casa's. De landelijk ingerichte accommodaties zijn sfeervol en compleet voor wat betreft koken en slapen. Tijdens uw verblijf op de Moinhos do Dão kunt u gebruik maken van de services in het restaurant en de bar. Voor meer informatie over het verblijf zie: Gastenverblijven en Camping

  Wandelingen 'terug in de tijd'
De wandelingen 'Terug in de tijd' voeren naar o.a. een 17e-eeuws klooster in Vila Garcia (Convento de Santa Maria de Fornos de Maceira Dão), naar de oude stad Viseu (via het Dão-dal), naar het wijnhuis van Santar (Casa de Santar), via Romeinse paden naar de dorpjes Fornos Maceira Dão en Moimenta de Maceira Dão of langs de rivier naar Alcafache met zijn thermale bronnen. Op afspraak kunt u hier van een bad en/of eenvoudige massage genieten.

  2-daagse wandeltochten in het stroomgebied van de rivier de Dão
Deze wandeltocht voert langs de mooiste plekjes in het binnenland van de Dão-streek, door bossen en langs druivenvelden (in het najaar één en al actie). Maar ook door oude dorpjes waar een koffie of een wijntje slechts 80 eurocent kost. U loopt over ommuurde Romeinse paden, langs de moerbeiboom en vervallen molens aan de rivier. Soms moet u het pad delen met een herder en zijn schapen. U wandelt de eerste dag vanaf de Moinhos do Dão naar het plaatsje Caldas de Sangemil (waar thermale bronnen zijn). Daar slaapt u in een pensão. De volgende dag loopt u via een andere route weer terug.

  2-daagse wandeltocht naar Penalva do Castelo
Penalva do Castelo is een karakteristiek provincieplaatsje, o.a. bekend om de Dão-wijn en appels. Men vindt er ook fraaie architectuur, zoals het Casa da Insua, dat nu een luxe hotel is. De wandelroute voert ons o.a. door Mangualde en langs het stuwmeer in de Dão, waar men mooie vergezichten heeft. Onderweg kan men genieten van de sfeer van het Portugese binnenland en enkele zeer oude dorpjes. U loopt vanaf de Moinhos do Dão naar Penalva do Castelo, waar u in een hotel slaapt. De volgende dag loopt u via een andere route weer terug.

  2-daagse wandeltochten door de Serra da Estrela (Natuur Park)
Deze tocht kan alleen vanaf vier personen en met gids gelopen worden in de maanden mei, juni, september of oktober. Dit wordt ter plekke, in overleg met de aanwezigen, bepaald. U kunt deze tocht dan ook niet van tevoren boeken.

De bergketen Serra da Estrela is een beschermd natuurgebied, waar o.a. de rivier de Zezeré ontspringt. De tocht door de Serra leidt ons door ruig gebergte met gletsjerdalen, kale rotsvlaktes, bossen en prachtige vergezichten. Soms nog met sneeuwtoppen, maar ook met groene velden met bloemen en bergbeekjes. Door grote hoogteverschillen is deze tocht iets zwaarder dan de tocht langs de Dão. Monte da Torre is het hoogste punt van Portugal (1.993 mtr.). We overnachten in Manteigas, in een eenvoudig en sfeervol pension. Daar wordt ook ontbeten en gedineerd. Afhankelijk van de deelnemers en het weer worden de routes bepaald.

  Wandelingen in de Serra da Estrela
Beschikt u over een auto, dan hebben we enkele korte wandelingen in de Serra da Estrela beschikbaar. U kunt deze combineren met een mooie rondrit. Maar u kunt er ook voor kiezen een nacht in Manteigas te verblijven. De rit er naartoe is circa 1,5 uur.

  Wandelingen in de Serra do Caramulo
Berggebied (op circa uur rijden) met mooie uitzichtpunten. Oud landschap met diverse dorpen, ruines, mooie hoogvlakten, bossen, oude weggetjes en veel groen. In het dorp Caramulo is een museum met o.a. kunst, speelgoed en oude auto's. In het gebied zijn enkele boeiende en goed gemarkeerde wandelingen uitgezet. De bijbehorende folders zijn bij ons verkrijgbaar.

Zwaarte van de wandelingen
De dagwandelingen, de tweedaagse Dão-tocht en de Penalva-tocht zijn niet extreem zwaar, u loopt meestal 4-6 uur per dag. Met een beetje conditie is dit goed te doen. De dagwandelingen kunt u eventueel inkorten of langer maken, afhankelijk van uw wensen en conditie. De hoogteverschillen zijn 200-300 meter.

De tweedaagse wandeltocht door de Serra da Estrela is iets zwaarder. U loopt ook in de Serra 4-6 uur per dag, maar met hoogteverschillen tot 600 meter.
Bergwandelervaring is niet noodzakelijk, maar een goede conditie en enige wandelervaring is wel aanbevolen. Goede, hoge wandelschoenen worden sterk aangeraden. Tijdens de dagwandelingen draagt u zelf uw lunchpakket, een fles water en regenkleding.

Voor de tweedaagse tocht neemt u eventueel wat extra kleding en toiletartikelen mee. Het handigste is daarvoor een dagrugzak te gebruiken.

Paklijst voor dagwandelingen en tweedaagse wandeltochten
Lichte tot middelzware bergwandelschoenen, wandelsokken, dagrugzak (geschikt voor 1 dag proviand en de volgende spullen); zonnehoedje of pet, compeed voor de voeten bij kans op blaren, zakmes, waterfles min. 1 liter, fluitje, regenkleding, warme kleding (het kan koud zijn in de Serra da Estrela). U hoeft geen lakens, sloop en handdoek mee te nemen. U draagt de dagrugzak zelf.

Seizoenen en klimaat
Elk seizoen heeft zijn eigen charme. In het voor- en najaar is er een aangenaam wandelklimaat. De temperatuur overdag ligt tussen de 15º C en 25º C. In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot 35º C. Begin september kan het overdag nog ruim 25º C zijn. In de avonden koelt het echter af. 's Zomers is het warm; desondanks kun je in de vroege ochtend en tegen de avond nog mooie wandelingen maken. Daarnaast is zwemmen in de Dão een verfrissende aangelegenheid. In mei en juni staat de vallei in bloei en in september is iedereen bezig met de druivenpluk. Vijgen en pruimen zijn er dan ook volop.

Even wat anders?
Tijdens het wandelprogramma is het mogelijk een dagje Porto of Coimbra in te plannen. Er is informatie over deze steden aanwezig. In september is het in het weekend mogelijk om de plaatselijke boeren een handje te helpen bij het druiven plukken. In Alcaface kunt u -tegen betaling- bij de thermale bronnen een bad en/of massage nemen. Maar u kunt natuurlijk ook een dagje heerlijk luieren en/of lezen langs de rivier! Gasten zonder eigen vervoer kunnen volop meerijden en er kunnen taxi's worden geregeld.

Prijzen

Basis arrangement en vooraf te boeken uitbreidingen Prijzen
BASIS
Individueel arrangement
(8dgn/7n)
Middenseizoen € 310,-
(apr, mei, juni, sept., okt.)
Hoogseizoen € 370,-
(juli, aug.)
€ 60,- toeslag alleen reizenden
Verlenging of verkorting per nacht. Alleen tijdens midden seizoen.
Middenseizoen
(apr./mei/juni/sept./okt.)
€ 30,- bij 2 personen
€ 40,- bij 1 persoon

Logies & Ontbijt
2-Daagse wandeltocht
stroomgebied Dão of
Penalva do Castelo
(tijdens arrangement)
€ 30,- bij 2 personen
€ 40,- bij 1 persoon

Logies & Ontbijt
Overnachting in Porto of Lissabon
(bij aankomst of vertrek)
vanaf € 30,- bij 2 personen
vanaf € 45,- bij 1 persoon
Logies & Ontbijt
Taxi vanaf vliegveld Porto naar Moinhos do Dão
€ 50,-
(alleen vanaf 2 personen)
  Inbegrepen bij BASIS Individueel arrangement:
 • 2-personen: 8 dagen / 7 nachten in de ruimere accommodaties.
 • 1-persoon: 8 dagen / 7 nachten in Molenhuisje, Casa Pedro of Blokhut. (blokhut wordt alleen in juni, juli, aug en sept. verhuurd)
 • Ontbijt op Moinhos do Dão.
 • Gebruik van ca. 15 uitgebreide wandelroutebeschrijvingen (met kaart) van korte en lange wandelingen.
 • Services van wandelgids indien aanwezig
  Niet inbegrepen bij BASIS Individueel arrangement of vooraf te boeken uitbreidingen:
 • Vlucht Porto (of Lissabon)
  Tip: neem extra dag(en) Porto (of Lissabon) voor aankomst of na vertrek Moinhos do Dão;
 • Diners. (ook niet tijdens 2-daage wandeltocht) Meergangen dagschotels op Moinhos do Dão: tussen de € 10 & € 15. In alle gastenverblijven kan zelfstandig worden gekookt. In de omgeving zijn ook vele restaurants.
 • Lakens/hoezen/slopen en handdoeken (kunnen evt. bij ons gehuurd worden)
 • Hotel overnachingen op tweedaagse wandeltocht (zie hierboven genoemde prijzen)
 • Reserveringskosten: € 12,50.
 • 2-Daagse wandeltocht in Serra da Estrela: € 85,-. In mei en september en alleen met gids mogelijk vanaf 4 personen; ter plekke in overleg te bepalen en betalen (incl. vervoer/overnachting/diner/ontbijt/lunch).

 Bij boeking vragen wij op de factuur € 150,- aanbetaling per geboekte week en restantbetaling vier weken voor verblijf.

Inlichtingen en boekingen
Wilt u meer informatie of een wandelarrangement boeken, neem dan contact met ons op: E moinhosdodao@hotmail.com
of bel: 00351 232 610586 / 00351 933956630

 


 Overzicht
wandeltochten

 Informatie
wandeltochten

 Zwaarte
wandeltochten

 Paklijst
 Seizoenen &
klimaat

 Even wat
anders?

 Prijzen
 Inlichtingen &
boekingen


  Bekijk ons foto-album!

   Omgeving

   Wijngaard bij conventum

   Kathedraal Viseu

   De paden op, de lanen in...

   Oude paden


   De herder

   Gaan we goed zo?

   Even pauze...

   Verlaten huisje

 Lees ook eens
de reacties van
onze gasten!!!

   Wijnhuis Casa de Santar

   Wasplaats in dorp

   Varens langs de Dão...

   Langs de Dão...

   De Stepping Stones. Oude oversteek in de Dão

   Bergmeertje de Serra da Estrela

   Serra da Estrela

   Hoog in de Serra da Estrela

   Stuwmeer in de Dão

   Off the road...

  Kerk in Viseu

  Wijnhuis Casa da Insua

  Coimbra

  Portugees tegelplateau

  Processie in Vila Garcia

  Kapelletje

  Gekke geit...

  Fietsen kan hier ook

  'Snoepje'

  Landarbeiders

  Handen vrij

  Voor de Dão-wijn

[ naar boven »]